Functiecombinaties #2: Energie en landbouw

Hernieuwbare energieopwekking vraagt om ruimte, maar zo ook allerlei andere ontwikkelingen die spelen in de stad en in het landelijke gebied. Daarom vraagt dit om slim om te gaan met verschillende functies, bijvoorbeeld door te combineren. Er is een palet aan mogelijkheden binnen functiecombinaties, maar ook aan de manieren van ruimtelijke inpassing. In andere woorden, het is een ontwerpopgave. In deze serie nemen we een kijk in de verschillende opties van functiecombinaties. Deze week: energieopwekking en agrarische functies, want hoe past dit naast elkaar?

Voor het grootste deel bestaat Nederland uit landbouwgronden. De uitgestrekte groene weides, akkers of bollenvelden construeren vaak een karakteristiek en idyllisch uitzicht. Voor agrarische functies is het onder andere van belang dat op deze gronden een efficiënt landbouwproces mogelijk is. Maar ook andere waardes zoals het milieu en het behoud van het platteland. Er zijn allerlei mogelijkheden waar agrarische functies ook een plek kunnen geven aan duurzame energieopwekking.

Infographic meervoudig ruimtegebruik: hernieuwbare energie en landbouw

Zacht fruitteelt

Een optie is een functiecombinatie zoeken met fruitteelt – zoals bessen, frambozen of aardbeien – en zonnepanelen. Een voorbeeld daarvan is een akker van zacht fruit dat groeit onder een overkapping van lichtdoorlatende panelen. Daarbij functioneert het dak van panelen ook als bescherming voor het fruit. Normaliter doen plastic overkappingen dit werk, maar door de panelen wordt dit afschermingsmateriaal bespaart en betekent dit dus een reductie van afval. Verder levert de opwekking van zonne-energie een extra bijdrage aan de inkomsten van een ondernemer van een zachtfruitbedrijf.

Waterbassins

In de glastuinbouw dienen waterbassins als een bron voor water door regen op te vangen. Maar deze bakken water lenen zich ook voor drijvende zonnepaneelsystemen. Doordat de zonnepanelen op het water zonlicht wegvangen komt dit ten gunste van het verminderen van de waterverdamping. Daarbij zorgt de afdekking van het bassin er voor dat algengroei minder een kans krijgt. Dus naast het leveren van zonne-energie, brengen deze systemen ook voordelen met zich mee voor het agrarische proces.